Büyük Akvaryum Nasıl Taşınır?
Balıklar çok hassas ve kırılgan canlılar olduğu için akvaryum taşıma süreci oldukça stresli ve zordur. Özellikle büyük akvaryum taşımak istiyorsanız çok daha dikkatli ve özverili olmak gerekmektedir. Basit hatalar büyük akvaryum ile gözünüz gibi baktığınız balıklarınızı kaybetmenize neden olabilir. Bu yüzden büyük akvaryum ve balıklar taşınırken dikkat edilmesi gerekenleri detaylı bir şekilde mercek altına aldık. Eğer siz de taşınmayı planlıyorsanız ve büyük akvaryum taşıma işlemleri hakkında yeterli bilgiye sahip değilseniz yazımızı okuyarak bu süreci güvenli ve kolay bir şekilde tamamlayabilirsiniz.
Taşıma sürecinde büyük akvaryum ve balıkların nasıl taşınması gerektiği konusunu ikiye ayırabiliriz. Bu iki adımdan ilki balıkların taşınması, ikincisi ise büyük akvaryum malzemeleri ve akvaryumun kendisinin taşınması işlemleridir.
Balıklar Nasıl Taşınır?
Balıkların taşınma sürecinde aç olmaları en doğru seçenektir. Balıklar iki üç gün aç kalabilmektedir. Bir diğer önemli nokta da akvaryum sıcaklığında temiz bir suyun hazır bulundurulmasıdır. Balıkların alışkın olduğu şekilde akvaryum ile aynı sıcaklıkta temiz bir su hazırlayın ve akvaryumun normal su seviyesinden daha az su ekleyin. Böylece balıkların yeni ortamda yabancılık yaşamasına izin vermemiş olursunuz.
Balık taşımak için kullanabileceğiniz en uygun araç poşettir. Burada en önemli nokta balıkları poşetlerde tek tek taşınmaktır. Balıklarınızı tek tek poşetlere yerleştirdikten sonra poşetlerin ağzını bantlayabilir veya lastik ile kapatabilirsiniz. Poşetleri su sızmayacak şekilde kapattıktan sonra ikinci bir poşet daha kullanın ve ikinci poşetin ağzını da benzer şekilde kapatın. Kullanacağınız ikinci poşet ekstra bir güvenlik önlemi olacaktır.
Balıkların poşetlerini sıkışmadan rahat bir şekilde içine yerleştirebileceğiniz kolileri taşımaya hazır hale getirin. Kolilerin alt ve köşelerini strafor parçaları keserek destekleyin. Strafor parçaları güvenlik ve sıcaklığın korunması açısından önemlidir. Taşınma sürecinde kolilerin açılmaması için son poşetin ağzını kapattıktan sonra kolinin üstü için hazırladığınız strafor parçasını da yerleştirerek koliyi sağlam bir şekilde bant ile kapatın.
Büyük Akvaryum ve Malzemelerin Taşınması
Büyük akvaryum içerisindeki su tamamen boşalttıktan sonra akvaryum çakıl ve kumlarını da bir kaba aktarın ve temizleyin. Bu sayede çakıl ve kumlarınız da yenilenecektir. Akvaryumdaki suyun bir bölümünü yeni evinize götürmek için saklayın. Bu sayede su içindeki yararlı bakterileri de yeni akvaryuma taşımış olacaksınız. Büyük akvaryum dibinde kalan kum ve çakılları güzel bir şekilde temizleyerek kurutun. Kum ve çakılları da bir poşete koyarak ayrıca taşıyabilirsiniz.
Akvaryumların büyük bir bölümü cam ya da akrilikten üretilmiştir ve bu iki malzeme de darbelere karşı oldukça hassastır. Bu yüzden büyük akvaryumun darbelere karşı koruyabilme için iyi ve güvenli bir şekilde paketlemek gerekmektedir. Akvaryumu taşıma işlemlerine hazır hale getirmek için birkaç kez balonlu naylon ile sarın ve daha sonra akvaryumun her köşesine uygun olarak hazırlanan straforları yerleştirin. Straforları sabitlemek için bantlama yapabilirsiniz.
Bu işlemden sonra da akvaryumu en az iki kez balonlu naylon ile bir kez daha sarın. Bu şekilde büyük akvaryum taşıma için hazır hale gelmiş olacaktır. Son olarak, akvaryumun içine sığacağı kadar büyük bir koli varsa akvaryumu balonlu naylon ile yeniden sarın ve sonra koli içerisine koyarak taşımaya hazırlamış olursunuz. Eğer yeterli büyüklükte koli yok ise akvaryumun her yerini korumak için iki santimetrelik straforlar kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Bu önlemler ile büyük akvaryumların taşıma sürecini problemsiz bir şekilde tamamlayabilirsiniz.
Ek olarak, Mobilya Montaj ve Demontaj Tavsiyeleri başlıklı yazımızı okuyarak akvaryum taşıma yöntemleri hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz. Farklı konu başlıklarında görüşmek üzere…